Gümüş böceği

Gümüşçün eski kitap sayfalarında, döşeme aralıklarında, şekerli maddeler ve tahta kırıntıları yiyerek beslenen; vücutları gümüş renginde pullarla örtülü, küçük, yassı ve kanatsız bir böcektir.

Bir gümüş böceğinin boyu yaklaşık 1-3 cm arasındadır. Parlak gümüş rengindedir. Boyu ve rengi, türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Gümüş böceğinin derisi katmanlıdır. Gümüş böceği, renginin genellikle gümüşe benzemesinden ötürü bu isimle anılır. Gümüş böceğinin başında bir çift anten vardır.

Oldukça hızlı hareket edebilirler. Evlerde bulunan kağıt, un vb. şeyleri yiyerek önemli hasarlar meydana getirirler. Özellikle arşiv ve depoların korkulu rüyasıdırlar!.. Halk arasında; ” duvar böceği ve nem böceği” diye de bilinir. Açlığa ve susuzluğa karşı uzun süre dayanabilen bir böcek türüdür.

Gümüş böceği evlerimizin nemli olan bölgelerinde mutfak, banyo, mutfak dolaplarında, su borusu etrafında ve lavabo kısmında bolca bulunur. Evin dışında gümüş böceği çatı, bodrum ve duvar diplerinde gezer ve yiyecek ararlar. Gümüş böceği, sıcak ve nemli olan yerlerde yaşar. Kütüphaneler, eşya depoları,ahşap eşya üretilen yerlerde özellikle barındığı alanlardır. Gümüş böceği yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Dişi olan gümüş böceği her yumurtlamada 110 tane yumurta bırakabilir. Hızlı çoğalan gümüş böceğinin ömrü 1 yıldır. Gümüş böceği insanı direkt olarak ısırmaz. Gümüş böcekleri aynı zamanda evdeki giysilerimize ve evdeki yünden oluşan yün ve pamuklu tüm eşyalarımıza zarar verirler.